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Family member support staff 

 

30 August 2017 

 

Request for Information. 

 

Thank you for your request received on 4 August in which you asked: 

 

Under the FOI Act, I would like to know which pay band each family 

member employed by an AM is on.  I see it is already published how 

many hours they work, but I would like to know the pay band and how 

long they have been on that pay band for. 

 

We can confirm that we hold the information requested.  However, it 

constitutes personal data for the purposes of the Data Protection Act 1998.  

A disclosure of the respective sums paid to individual support staff along 

with the period in which they have been on that pay band for would, in our 

view, contravene the first data protection principle of the Data Protection Act 

1998.  As such, it is exempt from disclosure under section 40(2) and section 

40(3)(a)(i) of the Freedom of Information Act 2000 (the Act).  Further 

reasoning for this conclusion is set out in the annex to this letter. 

 

However, in an effort to provide you with information, whilst complying with 

our duties under the Data Protection Act 1998, we have provided details of 

the sums paid in an anonymised form in the table below.     

 

Salary Band Number of Staff as 4 August 2017 

Band 1 and Senior Advisor 5 

Band 2 5 

Band 3 5 

 

Assembly Members are entitled to resources to employ staff and run offices 

in their constituencies so that they can deal with issues and cases raised by 

the people they represent.  

 

The rules surrounding what they are entitled to claim for are contained within 

a ‘Determination’.  The relevant section of the Determination which deals 

with the staffing expenditure allowance states that: 

 

http://www.assembly.wales/NAfW%20Documents/Assembly%20Member%20section%20documents/Determination-2017-18-en.PDF


‘7.1.2 A Member may claim an allowance to cover the salary for up to three 

full-time equivalent staff (111 hours). The related employer National 

Insurance contributions, including those for any overtime payments referred 

to in paragraph 7.3.1, will be paid centrally and will not be deducted from 

the Staffing Expenditure Allowance. 

Table 3 under paragraph 7.1.4 provides you with the Assembly Member 

Support Staff salary scales for 2017-18. 

Earlier determinations are also published on our website where previous 

salary scale information is available.   

   

As your request is family member specific, I wanted to make you aware that 

prospective AMSS who are family members are currently recruited through an 

open and fair competition in which the Assembly Member in question is 

removed from the appointment process, for as long as their family member 

is a candidate.  The present recruitment policy states that: 

‘The appointment of the employing Assembly Member’s family members will 

only be permitted where the Assembly Member plays no part in the selection 

process, which will instead be conducted by the Members’ Business Support 

team. 

Where the family member is not shortlisted or decides to withdraw, the 

process will be handed back to the Assembly Member at that stage.’ 

 

Your request has been considered according to the principles set out in the 

Code of Practice on Public Access to Information. The code is published on 

our website at http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-

commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm 

If you have any questions regarding this response please contact me.  If you 

feel you have cause for complaint, please follow the guidance at the end of 

this letter. 

 

Yours sincerely 

 

Freedom of Information Manager  

National Assembly for Wales 

http://www.assembly.wales/en/memhome/pay-expenses-financial-interests-standards/mem-expenses-2/Pages/mem-expenses-2.aspx
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm


Cause for concern or complaint with your FOI response? 

 

If you believe that I have not applied the Code correctly or have not followed 

the relevant laws, you may make a formal complaint to the Chief Executive 

and Clerk at the National Assembly for Wales, Cardiff Bay.  Details of the 

Assembly’s complaints principles are set out in the Code of Practice on 

Complaints available on the Internet at 

http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-

complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx. Please advise me if you wish 

to receive a printed copy. 

 

If you are not content with the outcome of the internal review, you have the 

right to apply directly to the Information Commissioner for a decision. The 

Information Commissioner can be contacted at: 

 

 Information Commissioner’s Office  

 Wycliffe House  

 Water Lane 

 Wilmslow 

 Cheshire 

 SK9 5AF 

  

http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx
http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx


Annex 

 

The information sought falls within the definition of personal data in the Data 

Protection Act 1998, being: 

 

 “data which relate to a living individual who can be identified from 

those data, or from those data and other information which is in the 

possession of, or is likely to come into the possession of, the data 

controller”.   

 

It is therefore information which is exempt from disclosure under section 

40(2) and section 40(3)(a)(i) of the Act where disclosure would contravene 

any of the data protection principles. The principle relevant on this occasion 

is the first data protection principle.  

 

The first data protection principle as set out in Schedule 1 to the Data 

Protection Act 1998 states that:   

 

“Personal data shall be processed fairly and lawfully and, in particular, 

shall not be processed unless at least one of the conditions in Schedule 

2 is met…” 

 

In addressing whether a disclosure would be fair we have considered the 

consequences of disclosure, the reasonable expectations of the persons 

concerned and the balance between their rights and any legitimate interest in 

disclosure.  Family members support staff are a specific and small group of 

staff whose names, job descriptions and hours worked per week are already 

published on the Register of Members' Interests.  Our conclusion is that a 

disclosure would be unfair.  An individual’s salary band relates to their 

financial position and is private in nature.  The staff, although classed as 

family members, have no expectation that information relating to the detail 

of their remuneration will be made public.  Instead, the rules pursuant to 

which payments may (or may not) be made are published, as stated in the 

Determination.   

 

Notwithstanding our view as to fairness, we went on to consider Schedule 2 

to the Data Protection Act 1998.  None of the conditions in Schedule 2 are 

relevant other than paragraph 6, which allows the processing of personal 

data if: 

 

http://www.assembly.wales/en/memhome/pay-expenses-financial-interests-standards/Pages/mem-register.aspx
http://www.assembly.wales/NAfW%20Documents/Assembly%20Member%20section%20documents/Determination-2017-18-en.PDF


“The processing is necessary for the purposes of legitimate interests 

pursued by the data controller or by the third party or parties to whom 

the data are disclosed, except where the processing is unwarranted in 

any particular case by reason of prejudice to the rights and freedoms 

or legitimate interests of the data subject." 

 

This condition involves a three-part test: 

 There must be a legitimate public interest in disclosing the 

information; 

 The disclosure must be necessary to meet that public interest; 

and 

 The disclosure must not cause unwarranted interference with the 

rights, freedoms and legitimate interest of the data subjects. 

 

There is a public interest in transparency in general, and in particular in 

knowing the parameters within which, and the level at which, Assembly 

Members receive support to enable them to fulfil their functions, to include 

the provision of staffing support.  In our view, the public interest is met in 

this particular instance by the disclosure in anonymised form together with 

the Register of Members' Interests and publication of the Remuneration 

Board’s Determination.  The Determination sets out the allowances available 

to Assembly Members to secure staffing support.  In relation to each type of 

support it details the circumstances in which sums may be paid, and any 

applicable maxima.  

 

In the circumstances, the disclosure of the respective sums paid to individual 

support staff is not necessary to meet the public interest.  Our conclusion, 

therefore, is that it would not be possible to meet a Schedule 2 condition. 


